in Vijesti
Kreirano: 26 Ožujak 2023

Pozega 2023 01Zoran Renka ponovo na čelu Udruge hrvatske policije – hrvatski branitelji Grada Požege i Požeško-slavonske županije

Udruga hrvatske policije-hrvatski branitelji Grada Požege i Požeško-slavonske županije na godišnjoj izbornoj skupštini,  održanoj 25. ožujka 2023.g. u Mihaljevcima pokraj Požege,  izabralo je novo rukovodstvo. Predsjednik je i nadalje ostao Zoran Renka, a izabrani su članovi Predsjedništva i Nadzornog odbora za slijedeće četverogodišnje razdoblje.

-Nizom aktivnosti širili smo istinu o domovinskom ratu i ulozi policije u stvaranju države, sudjelovali smo na obilježavanju svih značajnih događanja iz tog vremena, te više sportskih susreta, a organizirali smo i duhovnu obnovu za naše članove – kazao je u izvještaju o radu tijekom prošle godine predsjednik Zoran Renka i dodao da su bili domaćini sportskih igara istovrsnih udruga iz cijele zemlje.

Potporu radu Udruge daju Grad Požega, Požeško-slavonska županija, te više gradova i općina ovoga kraja na čemu su zahvalili.
-Ova udruga sve više doprinosi povijesnoj istini pogotovo mladim ljudima, te o svemu vezanom za stvaranje naše države – istakao je pozdravljajući skupštinare dr. sc. Borislav Miličević, zamjenik gradonačelnika Požege, najavio je daljnju potporu u radu dodavši da se udruga dokazala radom, te da tako nastavi.

Pozdravne riječi, te želje za dobro zdravlje i dug život uputio je Marijan Smernić, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske, uz kojeg su na skupštini nazočili i predstavnici Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije iz Garešnice, Slavonskog Broda i Daruvara.

OPŠIRNIJE
in Vijesti
Kreirano: 19 Ožujak 2023

Sv JosipBlagdan svetog Josipa, Djevičina zaručnika, Isusova poočima i zaštitnika Katoličke Crkve, slavi se 19. ožujka

Danas slavimo svetog Josipa, vjerničkom srcu posebno dragog svetca, zaručnika Blažene Djevice Marije, Isusova poočima i zaštitnika hrvatskog naroda.

Bio je kraljevskog podrijetla, 'sin Davidov', iz čijeg je roda trebao poteći Mesija. Radio je kao stolar, tesar, drvodjelac, a sveti Matej evanđelist spominje ga kao pravednika. Bio je čestit, krjepostan i svet čovjek. Svaki njegov čin prožet je ljubavlju, vjerom i vjernošću. Ostao je zbunjen kad je vidio da je njegova zaručnica Marija trudna. Bio je siguran da je poštena djevojka, a da bi ju zaštitio od svih mogućih nedaća, odlučio ju je potajno otpustiti.

Kad ga je Božji anđeo poučio da je trudna po Duhu Svetome, bez bojazni je prihvatio Božji plan. Pošao je s Marijom u Betlehem na popis pučanstva i nazočio je Isusovu rođenju. Pred Herodovom smrtnom prijetnjom sklonio se s Marijom i Isusom u Egipat. Kao glava Svete Obitelji živio je i radio u Nazaretu. Hodočastio je s dvanaestgodišnjim Isusom i Marijom iz Nazareta u Jeruzalem, a kad se Isus izgubio, zabrinuto ga je tražio. Pred zakonom je bio Isusov pravni, zemaljski otac. Prema Evanđeljima, bio je pravedan muž, čovjek dobra srca, primjeran u svojem pouzdanju u Boga, čovjek vjere i poslušnosti, vjeran i u trenutcima kad je poslušnost od njega tražila velike žrtve, zaručnik i čovjek čista srca. S poštovanjem je živio s Marijom Djevicom kao brižan čuvar, skrbnik i otac najsvetije obitelji. Sveti Josip, uz Isusa i Mariju, zauzima najpovlaštenije mjesto u povijesti spasenja.

Štovanje svetog Josipa započelo je u IX. stoljeću u samostanu Reichenau na Bodenskom jezeru, a kasnije su ga promicali mnogi svetci, među njima i crkveni velikani, kao sveti Bernard, sveti Toma Akvinski, sveta Terezija Avilska, sveti Franjo Saleški i mnogi drugi. Naročitu pobožnost prema svetom Josipu razvio je franjevački red.

OPŠIRNIJE
in Vijesti
Kreirano: 16 Ožujak 2023

MjerePravo na jednokratne novčane naknade po različitim osnovama ostvarit će oko 80 tisuća hrvatskih branitelja, za što je osigurano gotovo 8 milijuna eura, a braniteljsko-stradalnička populacija obuhvaćena je i drugim mjerama

Vlada je donijela 4. paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena s ciljem ublažavanja rasta cijene energije, zaštite od inflacije te pomoći pružanjem potpora i poticaja u gospodarskom i poljoprivrednom sektoru, kojima su obuhvaćenii hrvatski branitelji iz Domovinskog rata, a provodit će se od 1. travnja 2023.

Ublažavanje rasta cijena energije

Cijena električne energije ostaje nepromijenjena do 30. rujna 2023. za kućanstva, javni i neprofitni sektor, uključujući i udruge iz Domovinskog rata, te malo poduzetništvo.

Cijena plina za kućanstva, javni i neprofitni sektor, uključujući i udruge iz Domovinskog rata, koji imaju sklopljen ugovor s tvrtkom HEP-PLIN d.o.o., obuhvaća obračun izravnog popust na računu korisnika, a ograničene su i cijene toplinske energije za kućanstva i poduzetnike. Mjere se primjenjuju do 31. ožujka 2024.

Naknada za troškove energije

Naknadu može ostvariti: korisnik novčane naknade za nezaposlene hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji te za civilne stradalnike iz Domovinskog rata, korisnik zajamčene minimalne naknade i nacionalne naknade za starije osobe te korisnik osobne invalidnine prema Zakonu o socijalnoj skrbi kojemu nije osigurana usluga smještaja ili organizirano stanovanje. Mjera se provodi od 1. travnja 2022. te se 4. paketom mjera produžuje do 31. ožujka 2024.

OPŠIRNIJE
in Vijesti
Kreirano: 03 Ožujak 2023

Pregledi 01Sporazum je sklopljen između Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te 33 zdravstvene ustanove koje provode preventivne sistematske preglede hrvatskih branitelja u svim županijama

U Ministarstvu  hrvatskih branitelja 3. ožujka 2023. potpisan je Sporazum o suradnji na provedbi Programa preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za 2023. godinu.

Sporazum je sklopljen između Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te 33 zdravstvene ustanove koje provode preventivne sistematske preglede hrvatskih branitelja u svim županijama, a potpisivanju su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar zdravstva Vili Beroš, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak te ravnatelji zdravstvenih ustanova u kojima se provode pregledi.

„Posljedice proživljenih traumatskih događaja iz Domovinskog rata i danas su vidljive te braniteljska populacija, posebno u području zdravlja, predstavlja ranjivu skupinu koja zaslužuje posebnu pozornost“, rekao je ministar Tomo Medved te dodao da su protekom vremena i starenjem populacije sve izraženiji zdravstveni problemi većeg broja branitelja.

Ministarstvo hrvatskih branitelja, uz potporu cijele Vlade na čelu s premijerom Plenkovićem, kontinuirano ulaže velike napore kako bi kvaliteta života hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata bila što bolja, nastojeći im osigurati bolju dostupnost i kvalitetu zdravstvenih usluga, a jedan od najvažnijih programa Ministarstva usmjeren zaštiti zdravlja je Program preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja, čiji je cilj rano otkrivanje bolesti i povećanje mogućnost njihovog izlječenja.

O P Š I R N I J E