U Pakracu održana promocija knjige „Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1992.god.“

posted by: ZUHBDRP RH
Kreirano: 16. Veljača 2019.

Pakrac 01U organizaciji Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, podružnica Pakrac i Lipik te Grada Pakraca, 15. veljače 2019.g. je u prostorijama Kurije Janković upriličena promocija knjige “Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1992.god.”.

U ime domaćina pozdravnu riječ održao je predsjednik Udruge domaćina, Dinko Miovec, istaknuvši važnost teme knjige kao dobar razlog za buduću suradnju s Udrugom hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije.

O uspješnoj dosadašnjoj suradnji govorila je gradonačelnica Grada Pakraca, Anamarija Blažević. Podsjetila se prethodnih dogovora o partnerstvu Grada Pakraca i UHBDRP BPŽ, a koja će zasigurno u slijedećem periodu uroditi plodom. Naime, gradonačelnica s punim povjerenjem očekuje izdavanje knjige o logorašima prvog srpskog logora u RH – Bučja. Dugo ignorirana i zataškavana tema čeka da ugleda svjetlo dana, a podršku gradonačelnica Pakraca vidi upravo u članovima UHBDRP BPŽ. Posebno je zahvalila Vladi Radošiću i užem timu Udruge na upornosti u radu i gostovanju u gradu Pakracu, od kojih su promociji prisustvovale Gordana Radošić i Dubravka Kovačić.

Riječi pohvale izrekao je i izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja, generala Tome Medveda, Miroslav Ivančić. U svom govoru istaknuo je bezrezervnu podršku udrugama koje svojim radom brinu o stvaranju pozitivne percepcije građana o Domovinskom ratu.

Prezentaciju o ulozi Udruge u promoviranju vrijednosti Domovinskog rata održala je članica Udruge Dubravka Kovačić koja je u uvodnom dijelu okupljene goste pozdravila u ime Udruge i predsjednika Vlatka Krznarića. Tom je prilikom istaknula kako je knjiga “Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1992.” rezultat rada članova tima njihove Udruge kao završni dio projekta koje je odobrilo Ministarstvo hrvatskih branitelja u sklopu natječaja "Promicanje vrijednosti Domovinskog rata". Naime, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije prepoznala je povijesnu važnost logora Stara Gradiška te su se zajedničkim snagama angažirali na prikupljanju svjedočanstava, dokumentacije, fotografija i izjava logoraša s obzirom na to da su povijesne činjenice o logoru Stara Gradiška u Domovinskom ratu slabo poznate široj javnosti. Predstavila je i autora dvaju knjiga o srpskom logoru Stara Gradiška, umirovljenog krim inspektora Vladu Radošića. Radošić je za vrijeme radnog vijeka bio zadužen upravo za temu ratnih zločina te zatočenih i nestalih osoba. Svoj rad nastavio je i kao umirovljeni hrvatskih branitelj koji se u Domovinski rat uključio kao dragovoljac u specijalnim postrojbama jedinica MUP-a.

Podsjetimo, recenziju knjige potpisuju dr. sc. Natko Matinić Jerčić i mr. Tomislav Šulj, djelanici Hrvatskog memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskog rata, a urednik je zamjenik ravnatelja prof. Mate Rupić. Lekturu za knjigu izradila je ravnateljica Gimnazije Nova Gradiška, prof. Ljiljana Ptačnik, a grafičko oblikovanje Bernard Matošević Beki i Danijel Milčić. Suradnice su tri žene, članice Udruge nositelja; Katica Golubičić, Gordana Radošić i Dubravka Kovačić. Na oko 650 stranica knjige čitatelji se detaljno mogu upoznati s izvornom dokumentacijom praćenom fotografijama, a o torturama, patnjama i tragediji tog vremena svjedočili su sami logoraši zloglasnog srpskog logora Stara Gradiška.

Izvor foto: Matija Kulhavi, Compas.com.hr

Pakrac 02

Pakrac 03

Pakrac 04

Pakrac 05

Povratak na naslovnicu

NA VRH