hostgator best coupon code

24. Vojno-redarstveno hodočašće u marijanskom svetištu u Mariji Bistrici

Kreirano: 02. Listopad 2016.

U marijanskom svetištu u Mariji Bistrici je u nedjelju 2. listopada 2016., održano 24. vojno-redarstveno hodočašće u kojem su tradicionalno sudjelovali pripadnici hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja.

Na hodočašću su bili i Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-zbora Mirko Šundov, izaslanstva Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva branitelja, te drugi brojni civilni i vojni dužnosnici.

Zapovjednik hodočašća bio je brigadni general Miroslav Kovač, a i ove su godine na hodočašću bili i pripadnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Euharistijsko slavlje održano je ispred vanjskog oltara, na prostoru crkve na otvorenom Blaženog kardinala Alojzija Stepinca, a započelo je svečanom procesijom i mimohodom stjegova – ratnih zastava postrojbi iz Domovinskog rata, djelatnih postrojbi policije i vojske te povijesnih postrojbi.

Koncelebriranu svetu misu predvodio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan. „Naš je ljudski život obilježen susretima i događajima, žalostima i radostima, dragim osobama koje nas prate. Sve to na neki način možemo pronaći ovdje u Mariji Bistrici. Ovdje smo na polju naših susreta, našega svakodnevnog života. Kao hrvatski vojnici i policajci brinemo se za opće dobro i sigurnost naše Domovine. Želimo dati ono najbolje od sebe u profesionalnom i ljudskom smislu.

Tik uz nas je Crkva, očev dom koji nam pruža potporu i sigurnost.“, rekao je mons. Bogdan na početku propovijedi u kojoj se posebno osvrnuo na ulogu i važnost obitelji u današnjem društvu. Za obitelj je istaknuo da je temeljna jezgra društva, Crkva u malome, te da upravo u obitelji čovjek prima prve i odlučujuće spoznaje o istini i dobroti, a obiteljski odgoj u vjeri jamstvo je sretne budućnosti djece. Istaknuo je i da bez zdravih i stabilnih obitelji nema budućnosti, te da je svako ulaganje u obitelj ulaganje u budućnost Hrvatske, Europe i svijeta. „Obitelj je naša prošlost. Tu smo nikli, odrasli, primili dar vjere. Obitelj je naša sadašnjost. Tu živimo, ostvarujemo se, preuzimamo odgovornost jedni za druge nošeni snagom Božje ljubavi i vođeni njegovim zapovijedima. Obitelj je naša budućnost. Mladim naraštajima pružamo razloge života i nade kako bi oni očuvali vjeru i hrabro se suočili s novim izazovima.“, kazao je mons. Bogdan.

Organizator hodočašća je Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj, a hodočašću su se priključili i predstavnici vojnih ordinarijata BiH, Slovenije i Slovačke. U programu su sudjelovali i Orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske i klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“. U poslijepodnevnim satima hodočasnici će se zaputili na Križni put.

Izvor: MORH

NA VRH