29. godišnjica pogibije 13 hrvatskih redarstvenika u Strugi Banskoj

Kreirano: 26. Srpanj 2020.

Struga 2020 01U Strugi Banskoj u Općini Dvor u nedjelju 26. srpnja obilježena je 29. godišnjica pogibije 13 hrvatskih redarstvenika u tome mjestu, gdje su hrabri branitelji zaustavili srpsku okupaciju naselja Pounja, a što je ujedno bio i prvi poraz srpskog agresora u Domovinskom ratu.

Molitvu za poginule redarstvenike vodio je mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij, a priređena je i izložba „Bitka o kojoj se malo govori Struga Banska“.

Počast nesebičnosti i smionosti

“Ovdje ćemo uvijek i zauvijek prvenstveno odavati počast junačkom djelu jednog odvažnog pričuvnog policajca iz Struge Banske, Mili Blaževiću - Čađi i njegovom suborcu Željku Filipoviću, prometnom policajcu iz Dugog Sela, koji ga je slijedio u njegovom nesebičnom i smionom naumu…Time nije uspješno završila samo višesatna agonija zarobljenih. Uništenjem neprijateljskog transportera i posade, nenadano i potpuno neočekivano, u trenucima kada su sve nade već potonule, promijenjen je i tijek cjelokupnog prodiranja agresora – zaustavljeno je njegovo daljnje napredovanje, a time i okupacija Struge Banske, kao i ostalih naselja u hrvatskom Pounju, prema Hrvatskoj Kostajnici”, rekao je ministar MUP-a RH Davor Božinović.

"Bio je to prvi trenutak Domovinskog rata u kojem je neprijatelj bio poražen i natjeran u bijeg."

“I zato, brinimo jedni o drugima požrtvovno i suosjećajno, kako su to za vrijeme rata činili i hrvatski redarstvenici i svi hrvatski branitelji, bez čije empatije, hrabrosti i odgovornosti za druge, ne bi bilo niti slobode za sve nas i naše buduće generacije”, poručio je Božinović.

Na komemoraciji je sudjelovao i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, pomoćnik ministra Dinko Tandara, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Ivan Celjak, umirovljeni general i saborski zastupnik Željko Sačić, glavni ravnatelj Hrvatske policije Nikola Milina sa suradnicima, predstavnici Antiterorističke jedinice Lučko na čelu sa zapovjednikom Matom Bilobrkom, umirovljeni general pukovnik Mladen Markač, župan Ivo Žinić, predstavnici lokalnih vlasti i udruga proizašlih iz Domovinskog rata, kao i mnogobrojni predstavnici Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske, predvođeni svojim predsjednikom Marijanom Smernićem.

Struga Banska – bitka o kojoj se malo govori

Molitvu za poginule redarstvenike vodio je mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij, a priređena je i izložba „Bitka o kojoj se malo govori Struga Banska“.

Po završetku komemoracije okupljeni su se spustili prema rijeci Uni gdje su u čast poginulih hrvatskih redarstvenika dočekali sudionike iz Kajak kanu kluba „Kupa“ iz Petrinje i Kajak-kanu klub Hrvatska Kostajnica, sudionike 3. Memorijalnog spusta čamaca „Heroji hrvatskog pounja“.

Ti mladi sudionici s ponosom su na svojim majicama nosili imena stradalih redarstvenika: Mile Blaževića – Čađe, Željka Filipovića, Mile Pušića, Davora Vukasa, Branka Vuka, Ivice Perića, Žarka Gundića, Mladena Halapa, Zorana Šaronje, Gorana Fadljevića, Marijana Parlova, Drage Matijevića i Šefika Pezerovića – „Da se ne zaboravi…”

Izvor: HINA, Foto: Damir Badanjak

Struga 2020 02

Struga 2020 03

Struga 2020 04

Struga 2020 05

Struga 2020 06

Povratak na naslovnicu

 

NA VRH