hostgator best coupon code

U Vukovaru održan okrugli stol: "Uloga policije u Domovinskom ratu"

Kreirano: 03. Listopad 2016.

Povodom nedavno obilježenog Dana policije, pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva branitelja RH, u Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vukovaru održan je okrugli stol na temu “Uloga policije u Domovinskom ratu u obrani Vukovara i poraću”. Organizirali su ga Udruga policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata Vukovar, Institut Ivo Pilar Područni centar Vukovar i Javna ustanova Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar.

Okrugli stol organiziran je s ciljem otkrivanja nepoznatih podataka i činjenica o ulozi policije u obrani Vukovara i tijekom mirne reintegracije, ali i podsjećanja na njihov veliki doprinos, o kojem se danas puno ne govori.

“Bili smo prvi kad je trebalo, prva legalna formacija dok nisu formirane brigade, i kao takvi smo bili nositelji obrane. No, danas se o tome puno ne priča, a pisanih tragova ima jako malo”, kaže Mato Dudić, predsjednik Udruge policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata Vukovar.

Dudić je podsjetio i da je 80 policajaca poginulo ili ubijeno u obrani Vukovara, a 15 ih se još uvijek vodi nestalima. Upravo s ciljem da podsjete javnost na svoj veliki doprinos u bitki za Vukovar i tijekom mirne reintegracije, odlučili su organizirati okrugli stol na tu temu i uključiti znanstvenu zajednicu,s ciljem rasvjetljavanja mnogih nepoznatih činjenica o ulozi i doprinosu hrvatske policije tijekom 90-ih godina. U spomen na svojih 95 poginulih i nestalih kolega, u Vukovaru će podignuti spomenik, za koji je u tijeku prikupljanja sredstava, a čiji će autor biti Dubravko Dujić, najavljeno je na okruglom stolu. Kao i izrada brošure sa zaključcima ovog, prvog znanstvnog skupa na temu uloge policije u Domovinskom ratu u obrani Vukovara i poraću.

Cilj je dakako zabilježiti novootkrivene podatke i analize, ali i ostaviti pisani trag za širu javnost i buduće generacije. Okrugli stol članova znanstvene zajednice i predstavnika policije aktivnih u obrani Vukovara, bio je otvoren za javnost pa su ga poslušati došli i drugi umirovljeni i aktivni policijski službenici koji su branili Vukovar, ali i ostali sudionici, između ostalog i predstavnici Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara.

Izvor: VKTV

14589626

Darko Mikolin, predsjednik UHBDRP Osječko-baranjske županije, Željko Golubičić, predsjednik UHBDRP Brodsko-posavske županije, Marijan Smernić, predsjednik Zajednice UHBDRP Republike Hrvatske

NA VRH