hostgator best coupon code

"Svoje poginule suborce nismo zaboravili, tako će ostati i dalje, sve dok smo živi i dok nas ima!"

Kreirano: 13. Listopad 2016.

Danas su pripadnici Udruga ATJ "Lučko 90." i Specijalne jedinice policije "ŠAP" Slavonski Brod obilježili sjećanje na Domovinski rat i 25. obljetnicu proboja hrvatskih snaga prema tada okupiranom hrvatskom gradu Vukovaru.

Navedeni događaj se zbio 13.10.1991. na pravcu sela Nuštar-Marinci-Bogdanovci prema Vukovaru u kojem su sudjelovali ratni pripadnici ATJ Lučko, Specijalne jedinice policije "ŠAP" PU brodsko-posavske i izvidničke skupine "Žuti mravi".

Cilj akcije je bio oslobođenje sela Marinci kojeg su okupirale srpske snage i spajanje s hrvatskim snagama koje su se hrabro držale i bile u neprijateljskom okruženju u selu Bogdanovci. Oslobađanjem sela Marinci omogućilo bi se uvođenje i drugih hrvatskih snaga u taj prostor i izvršio proboj prema samom Vukovaru. Akcija je pokrenuta tog 13.10.1991.godine u ranim jutarnjim satima.

Izvršena je skromna topnička i tenkovska priprema, a unatoč ulasku hrvatskih snaga u tzv. "potkovu" prema puno nadmoćnijem neprijatelju u ljudstvu i u tehnici, ATJ Lučko, kojem se pridodaje Specijalna policija Slavonski Brod i izvidnička skupina "Žuti mravi" uspijeva doći do ulaza u selo Marinci nanijevši veliku štetu neprijatelju u ljudstvu i tehnici. Poslije velikog otpora srpskih snaga koje uništavaju i tri hrvatska tenka, a po zapovijedi nadređenih dolazi do povlačenja na početne položaje u Nuštar i propuštanje humanitarnog konvoja Crvenog križa.

Navedena akcija nje dalje nastavljena ali je dala veliki doprinos u daljnjoj obrani ovog područja, prisilivši neprijatelja na pregrupiranje svojih snaga, a time i privremeno rasterećenje pritiska na Vukovar. Na tom pravcu ATJ Lučko je imala tri poginula pripadnika: Antun Haban, Zdenko Bogdan i Nenad Režić, te sedam ranjenih i osam povrijeđenih pripadnika. Specijalna policija Slavonski Brod također je imala tri poginula pripadnika: Adam Pavičić, Mato Živić i Tomislav Vinković, te šest ranjenih i četvoricu povrijeđenih.. Obilježavanjem ove 25.godišnjice proboja za Vukovar Udruga ratnih pripadika ATJ Lučko 90. i Udruga Specijalne policije Slavonski Brod željeli su obnoviti sjećanje i odati počast stradalima u tom događaju.

Nakon dočeka u Nuštru u Domu kulture, okupljeni pripadnici ratnih postrojbi i roditelji poginulih branitelja uputili su se na misu za sve nastradale, koja je održana u župnoj crkvi Duha Svetoga u Nuštru. Potom je uslijedilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomen obilježja između Nuštra i Marinaca. Ratni pripadnici postrojbi su i u gradu Vukovaru, odali počast , položili vijence i zapalili svijeće poginulim pripadnicima Specijalne policije Slavonski Brod: Željku Kucjeniću, koji je poginuo na Trpinjskoj cesti, i poginulima na Mitnici Goranu Adriću i Ratku Brici.

- Svoje poginule suborce nismo zaboravili, tako će ostati i dalje, sve dok smo živi i dok nas ima!

Foto galerija: KUPIDR BPŽ

NA VRH