PAKRAC - 30. obljetnica početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj

Kreirano: 02. Ožujak 2021.

Počast su danas odali i hrvatski branitelji policijskih udruga članica ZUHBDRP RH iz svih krajeva Republike Hrvatske, od Imotskog do Vukovara, predvođeni svojim predsjednikom Marijanom Smernićem

Danas u Pakracu povodom 30. obljetnice početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj svi nazočni su se prisjetili te odali počast poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima.

Povodom 30. obljetnice početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj, danas su obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, zatim udruge specijalne policije, ratnih veterana, posebne jedinice policije te predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, uz izaslanika predsjednika Republike Hrvatske, Marijana Marekovića i izaslanika predsjednika Sabora, Antu Deura, položili vijence za heroje koji su u temelje Hrvatske 'ugradili' svoje živote.

- Pozdravljam vas u ime Hrvatske Vlade, kojoj je čast biti pokrovitelj 30. godišnjici početka Domovinskog rata. Ova velika obljetnica prva je u nizu ove godine i prigoda da se prisjetimo spirale nasilja koja je dovela do ratne agresije na tada mladu hrvatsku demokraciju kao i početak obrane Hrvatske. Ovo je prilika da ovdje u Pakracu gdje je sve počelo odamo priznanje i počast svim hrvatskim braniteljima i onima koji su gradili ovaj drevni hrvatski grad kao i okolnim mjestima u teškim i neravnomjernim uvjetima. Prisjećamo se ne samo obrane već i svega što smo kao društvo i država postigli u protekla tri desetljeća. - kazao je u Pakracu predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković.

Vijenac je danas položio i župan Požeško-slavonske županije, Alojz Tomašević, te izaslanstva gradova Pakraca, Lipika, Požege i Pleternice, predvođena saborskom zastupnicom i gradonačelnicom Pakraca Anamarijom Blažević, gradonačelnicom Pleternice i HDZ-ovom kandidatkinjom za županicu, Antonijom Jozić i gradonačelnikom Lipika, Vinkom Kasanom.

- Dobro nam došli u herojski grad Pakrac, drago mi je što vas pozdravljam ovdje ispred spomen-obilježja svim poginulim hrvatskim braniteljima na području Pakraca koji je podignut na mjestu gdje je i započela obrana Republike Hrvatske. Pakrac i Pakračani trudit će se i dalje truditi iskazivati poštovanje svakom hrvatskom branitelju i svakoj žrtvi, a vas direktne sudionike, molim da prenosite istinu, kako je nitko drugi ne bi pisao umjesto vas. Vaša riječ je važna i morate je prenositi mlađim generacijama. - kazala je u ime domaćina i organizatora ovog obilježavanja, Anamarija Blažević, saborska zastupnica i gradonačelnica Pakraca.

Počast su danas odali i hrvatski branitelji policijskih udruga članica ZUHBDRP RH iz svih krajeva Republike Hrvatske, od Imotskog do Vukovara predvođeni svojim predsjednikom Marijanom Smernićem, nakon čega je uslijedila državna himna 'Lijepa Naša' koju je izvela Policijska klapa 'Sveti Mihovil' te minuta šutnje za sve koji su živote izgubili u vrtlogu rata.

Svake godine na ovaj datum, u Pakracu se ističe važna činjenica - nije ovo prigoda kojom se slavi početak Domovinskog rata, nego dan kada se slavi hrabrost i odvažnost hrvatskog čovjeka koji je bio spreman alat zamijeniti oružjem te se suprotstaviti daleko jačem, brojnijem i bolje opremljenom neprijatelju; čovjeka koji je ljubav prema svojoj domovini, svome gradu i prema slobodi bio spreman platiti i vlastitim životom.

Okupljanje u Pakracu bilo je sjećanje na prvi oružani sukob između legalnih pripadnika redarstvenih snaga MUP-a Republike Hrvatske i snaga pobunjenih Srba. Uvod u sukob koji se dogodio 1. i 2. ožujka 1991. godine, počeo je 21. veljače kada je Sabor donio Rezoluciju o prihvaćanju postupka za razdruživanje SFRJ i Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka Republike Hrvatske. Stanje u Pakracu se nakon 2. ožujka 1991. samo privremeno i naizgled smirilo jer, ni pola godine kasnije, taj je dio Hrvatske postao jedno od najkrvavijih ali i ključnih bojišta u Domovinskom ratu.

Tekst i foto: SB_Plus

Povratak na naslovnicu

 

NA VRH