hostgator best coupon code

U Slavonskom Brodu održan radni sastanak ministra hrvatskih branitelja RH Tome Medveda s predstavnicima Udruga HVO i HV

Kreirano: 06. Studeni 2016.

U organizacij Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, u Bukovlju pokraj Slavonskog Broda na izletištu "Savus", u subotu 05. studenog 2016. održan je radni sastanak ministra hrvatskih branitelja RH Tome Medveda s predstavnicima Udruga HVO i HV proisteklih iz Domovinskog rata s područja Bosanske Posavine i Brodsko-posavske županije.

U ime KUPIDR BPŽ-e sastanak je moderirao i vodio Vlatko Krznarić, a tema mu je bila nedavno uhićenje desetorice visokih vojnih časnika i dužnosnika HVO s područja Orašja: Đure Matuzovića, umirovljenog generala HVO i ratnog zapovjednika oraškog zbornog područja, Ive Oršolića, Tade Oršolića, Marka Dominkovića, Jose Nedića, Marka Baotića, Marka Blažanovića, Mate Živkovića, Ante Živkovića i Stijepe Đurića, koje Tužiteljstvo BiH tereti i sumnjiči za počinjenje kaznenog djela ratnog zločina. Radnom sastanku uz ministra hrvatskih branitelja RH, nazočila je i Barica Novosel, zamjenica ministra pravosuđa RH, te predsjednici Udruga i ratni zapovjednici 101., 102., 103., 104., 105. i 106. brigade HVO, generali HVO Ilija Nakić, Ilija Rašić i Mato Bilonjić, te general HV-a Mladen Kruljac i Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije.

Nazočnima se prvi obratio brigadir Branko Cindrić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, koji se prije svega zahvalio ministru hrvatskih branitelja RH Tomi Medvedu i zamjenici ministra pravosuđa Barici Novosel na suradnji i dolasku u Slavonski Brod na ovaj radni sastanak. Vjerujemo kako Vlada RH, resorna ministarstva i nadležne institucije poduzimaju sve potrebite radnje i pravne korake kako bi pomogli našim uhićenim suborcima. Svjesni smo da bilo kakvi prosvjedi i ulica ne mogu riješiti ovaj problem, već takvim potezima možemo samo napraviti određenu štetu. Stoga smo inicirali održavanje ovog sastanka, za koji smatramo da je u ovom trenutku prijeko potreban, te smo i pozvali upravo sve one koji mogu pomoći i učiniti konkretne korake i poteze u ovoj slučaju, rekao je uvodno brigadir Branko Cindrić.

Skupu se potom obratio Ivo Đogaš, dopredsjednik KUPIDR BPŽ-e i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana 101. BB brigade HVO, zadužen za pitanja pripadnika i Udruga HVO. Đogaš je istaknuo kako se pripadnici HVO ne boje nikakvih optužnica za počinjeni ratni zločin, naprotiv, ako je netko i napravio nekakav pojedinačni zločin, neka za njega i odgovara. Neprihvatljive su ovakve izmišljene i "frizirane" optužnice po zapovjednoj odgovornosti, a pogotovo ne za udruženi zločinački pothvat, koje imaju isključivo političku konotaciju i sasvim drugu dimenziju, usmjerenu k zastrašivanju i ono malo hrvatskog naroda koji je ostao u Bosanskoj Posavini na području Orašja. Molim ministra hrvatskih branitelja i zamjenicu ministra pravosuđa da u ovom slučaju poduzmu sve što je u njihovoj moći kako bi pomogli ovim ljudima, ali i svim ostalim pripadnicima HVO i HV, jer nakon ovog događaja, za očekivati je i nove slične optužnice, zaključno je rekao Ivo Đogaš.

U nastavku sastanka, o problemima pripadnika HVO i HV, kao i o ovom konkretnom slučaju govorili su: Zdravko Marinić (101. BB br. HVO), Tomo Božić (102. br. HVO), brigadni general Mato Bilonjić (103. br. HVO), Joso Leovac (104. br. HVO), Mato Marić, Pero Stanić (105. br. HVO), Joso Marković, predsjednik Skupštine županije Posavske (106. br. HVO), zatim generali HVO Ilija Marić i Ilija Nakić.

Sve nazočne na ovom skupu, pozdravio je potom Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije, koji je zahvalio na pozivu, te se kao i uvijek do sada, stavio na raspolaganje za bilo kakav oblik potrebne pomoći.

Ne treba nikako zanemariti činjenicu kako je za opstojnost hrvatskog naroda Bosanske Posavine ratovao, bivao ranjavan i ginuo veliki broj pripadnika Hrvatske vojske, što nam daje za pravo ponovo stati u obranu našeg naroda s desne obale rijeke Save. Očito je kako se ovim neutemeljenim optužnicama želi zastrašiti malobrojni hrvatski narod u Bosanskoj Posavini na području Orašja, koji je tijekom rata krvavom borbom obranio svoj identitet i opstao na tom području. Stojimo na raspolaganju i nudimo svu potrebitu pomoć našim uhićenim suborcima i cjelokupnom narodu Bosanske Posavine, a to očekujemo i od Predsjednice RH, hrvatske Vlade i svih nadležnih institucija, rekao je u svom obraćanju general Mladen Kruljac, koji je izlagao u ime Udruga proisteklih iz Domovinskog rata i svih ratnih brigada Hrvatske vojske s područja Brodsko-posavske županije.

U završnom dijelu sastanka, nazočnima se obratila Barica Novosel, zamjenica ministra pravosuđa RH, koja je u kratkim crtama pojasnila pravne korake i poteze koji slijede, a koje će resorno ministarstvo poduzeti i već poduzima. U svakom slučaju, sada je prioritet ljudima pružiti punu pravnu pomoć i zaštitu, što ćemo svakako odmah i učiniti.

Ministar hrvatskih branitelja RH Tomo Medved, nakon kratkih pozdravnih riječi svim nazočnim ratnim prijateljima i suborcima, potom ističe kako će Vlada RH i sve nadležne institucije pružiti punu potporu i garanciju pravne, materijalne i socijalne sigurnosti pripadnicima HVO-a i njihovim obiteljima, a posebno osobama koje se trenutno nalaze u pritvoru. Budite sigurni kako ćemo pronaći najbolji model kako podržati hrvatski narod u BiH i pomoći bivšim pripadnicima HVO.

"Nitko nas neće zastrašiti - pronaći ćemo odgovarajući pravni model i zaštititi hrvatske branitelje u Hrvatskoj i BiH", rekao je na kraju svog sažetog izlaganja ministar hrvatskih branitelja RH Tomo Medved.

Izvor: KUPIDR BPŽ

NA VRH