hostgator best coupon code

U Pakracu obilježena 31. obljetnica početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj

Kreirano: 02. Ožujak 2022.

Pakrac 2022 01Predstavnici Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske nazočili u Pakracu na svečanom obilježavanju 31. obljetnice početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj

U Pakracu je danas održano centralno obilježavanje 31. obljetnice početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj, a događaju je prisustvovao i predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Svečanost je započela u župnoj crkvi Uznesenja Blažene djevice Marije svetom misom za sve one poginule i preminule hrvatske branitelje koji su svoje živote i mladost utkali u temelje današnje države, a koju je predvodio mons. dr. Antun Škvorčević, požeški biskup.

Nakon misnog slavlja oformljen je „Mimohod pobjednika“ kojeg su sačinjavali predstavnici policije, povijesnih postrojbi, pripadnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Pakraca i Lipika, ali i čitave Hrvatske, kao i predstavnici državnih, županijskih i lokalnih vlasti, zajedno s običnim građanima.

Mimohod, u sklopu kojeg je nošena i razvijena dvadesetmetarska hrvatska zastava se kretao Ulicom braće Radića do Trga 76. bataljuna, a zatim Ulicom Gojka Šuška, potom Bolničkom ulicom te Ulicom Matice hrvatske sve do Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima smještenom na Trgu bana Josipa Jelačića gdje su potom položeni vijenci, pročitana povjesnica te održani pozdravni govori.

Vijence su prvi položili predstavnici obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, kao i sudionici ovih događanja iz ožujka 1991. godine, a potom je to učinio i sam predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović s izaslanstvom. Vijenac je položila i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević, zajedno sa saborskim zastupnicima Martinom Vlašić Iljkić i Željkom Sačićem.

U ime Predsjednika Vlade Republike Hrvatske vijenac je položio Dario Nekić, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja, kao i državna tajnica Irena Petrijevčanin Vuksanović, izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova te državni tajnik Branko Hrg, izaslanik ministra obrane, zajedno sa Željko Pršom, zamjenikom glavnog ravnatelja policije.

Zajednički vijenac su položila i izaslanstva Požeško-slavonske, Koprivničko-Križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije te gradova Pakraca, Lipika, Požege, Čazme, Križevaca, Bjelovara i općine Kaptol, a među njima su bili i požeško-slavonski dožupan Ferdinad Troha te predsjednik Gradskog vijeća Grada Lipika Slobodan Katunar, ali i brojni drugi.

Svečani program obilježavanja 31. obljetnice početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj započeo je hrvatskom himnom u izvedbi policijske klape Sveti Mihovil iz Splita, a nastavio se govorima uvaženih uzvanika koji su se obratili okupljenim braniteljima, sudionicima događanja iz ožujka 1991., predstavnicima HV-a i MUP-a te predstavnicima državnih institucija i čelnicima lokalne i područne samouprave.

U ime domaćina i organizatora ovog obilježavanje skupu se prvi obratio Miroslav Ivančić, predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika te predsjednik pakračkog Gradskog vijeća.

On se zahvalio svima onima koji su došli kako bi se prisjetili trenutaka kad je jedan mali dio hrvatske policije stao pred ogromnu silu bivše JNA-a i četnike. On je ove trenutke novije hrvatske povijesti okarakterizirao kao iznimno važnima jer da nije bilo mudre odluke prvog predsjednika dr. Tuđmana i tadašnjeg hrvatskog vrhovništva te intervencije specijalnih postrojbi, Pakrac bi postao drugi Knin i pitanje je što bi se dalje događalo.

Darko Lutring, predsjednik Udruge ATJ Lučko 90, u ime sudionika događanja 1. i 2. ožujka 1991. je istaknuo kako je ova postrojba ostavila veliki trag u stvaranju Republike Hrvatske.

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Dario Nekić je istaknuo kako smo se okupili da obilježimo 31. obljetnicu pokušaja ugrožavanja teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Republike Hrvatske. „Pripadnici hrvatske policije su bili oni koji su to spriječili i na tome im zahvaljujemo, a jedna od najznačajnijih zadaća našeg Ministarstva je upravo čuvanje uspomene na Domovinski rat kako se sve ono što su naši branitelji napravili ne bi zaboravilo, ne samo mi nego i buduće generacije koje dolaze.“, napomenuo je državni tajnik koji je još rekao i to kako nas je Domovinski rat trajno obilježio te da njegove posljedice i dalje osjetimo, ali izborili smo slobodu i neovisnost i s poštovanjem se sjećamo svih onih koji su za to podnijeli najveću žrtvu.

Anamarija Blažević, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i saborska zastupnica prisutne je pozdravila i kao ponosna gradonačelnica ponosnog Grada Pakraca.

Na obilježavanju 31. godišnjice početka Domovinskog rata sudjelovao je i predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović. Ovom je prigodom naglasio kako je prije trideset i jednu godine Pakrac branilo malo pravih ljudi.

Izvor: Lipički Kompas

Pakrac 2022 02

Pakrac 2022 03

Povratak na naslovnicu

NA VRH