Vukovar 2022 1U Vukovaru je 12. listopada 2022.g. predstavljena monografija "Hrvatska policija u obrani Vukovara 1990.-1991." u nakladi Udruge policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata. Prema riječima predsjednika udruge, Ante Ljubića, monografija je posvećena žrtvi 97 policajaca, poginulih u Vukovaru u Domovinskom ratu.

Na predstavljanju monografije je uz mnogobrojne goste, dužnosnike i predstavnike braniteljskih udruga nazočio i Marijan Smernićpredsjednik Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske.

"Bili smo prva oružana formacija u mladoj hrvatskoj državi i oko nas su se okupljali ludi voljni stati u obranu Hrvatske. Od 97 poginulih policajaca njih 38 je iz Vukovara, 23 iz Vinkovaca, a ostali su iz drugih krajeva Hrvatske. Ovo je naša druga knjiga. Pišemo povijest kako se ne bi zaboravila, kako se ne bi zaboravili naši dečki koji su utkali svoje živote u 90. i 91. godinu", rekao je Ljubić. Ocijenio je kako je doprinos policije u obrani Vukovara nemjerljiv. "Mi nismo bili policajci koji su samo obavljali običan policijski posao. Mi smo bili vojnici", istaknuo je Ljubić.

Urednik Dražen Živić rekao je da je monografija izraz poštovanja prema ljudima koji su u najtežem ratnom razdoblju odlučili ići u obranu zemlje i dati za to najvrijednije što su imali, svoj život, a kroz nju pokazati i svu složenost tadašnjih zbivanja u Vukovaru te koliko je velik doprinos hrvatske policije u obrani Vukovara i Hrvatske.

Ljubica Florijan Cerovečki, čiji je muž Vjekoslav bio zapovjednik Jedinice za posebne namjene varaždinske Policijske uprave, a poginuo je 18. studenoga 1991. u Vukovaru, na promociji je istaknula kako su varaždinski policajci odlazili put Vukovara dobrovoljno s velikim srcem i željom da pomognu u obrani toga napadnutog grada. "Put Vukovara u rujnu 1991. zajedno s mojim suprugom otišlo je 185 Varaždinaca od kojih su mnogi poginuli, a jedan dio prošao je kroz srbijanske zarobljeničke logore. Zadnje poruke koje smo dobili od svojih iz Vukovara bile su nešto nakon blagdana Svih svetih", prisjetila se Ljubica Florijan Cerovečki.

Izvor: Hrvatski radio

Vukovar 2022 3

Vukovar 2022 2

Povratak na naslovnicu