Brodportal 01Izvor: BRODPORTAL — Autor: Ivica Vlašić — Fotografije: Josip Lukač

U Slavonskom Brodu održana je tradicionalna Likovno-literarna večer hrvatskih branitelja, ove godine pod nazivom 'Hrvatski ratnici kistom i perom zamijenili puške'. Tom su prigodom hrvatski branitelji izložili svoje umjentičke slike, ali i recitirali stihove svojih pjesama.

"Da, ovo je zaista jedna lijepa priča hrvatskih branitelja: ne tako dvano ratnici koji su branili i obranili našu Domovinu, danas su umjetnici. Svoju kreativnosti i talente za koje neki od njih možda nisu ni znali da ih imaju, dana sizražavaju kistom i perom. Njihova umjetnička djela, njihove pjesme i prozini tekstoi ostaju kao trajna baština budućim generacijama da svi znaju što se zapravo događalo u Hrvatskoj 90-ih godina prošlog stoljeća. Ti ratni dani svima su bili iznimno veliko i fizičko i psihičko opterećenje. Posljedice mnogi od naših junaka danas si olakšavaju netko slikajući, netko pisajući. I svjedoče kako si bili prvi na braniku Domovine. Poznatiji kao 'plavci', bili su jedina naoružana formacija u tek osnovanoj državi. No, njihov doprinos danas je u drugom planu. Zato se mi na ovaj način borimo, okupljeni u Udruzi, da se ipak ne zaboravi uloga hrvatskih branitelja policajaca u Domovinskom ratu", rekao je Marijan Smernić, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske.

Jedan od tih branitelja policajaca je i Ante Vulić iz Konavala (Muć), koji je u tri navrata ranjavan i još danas u prsima nosi pet metaka. Bavi se pisanjem poezije. Počeo je pisati stihove još tijekom Domovinskog rata. Do sada je, kaže, objavio već dvije zbirke pjesama, i još četiri su mu u pripremi. Našao je, ističe, svoj mir u poeziji, kao i u humanitarnom radu, pomažući onima kojima je to najpotrebnije. U Udruzi je već 15 godina aktivan član, autor je dokumentarnog filma "Dubrovačka poloicija u obrani Republike Hrvatske", kao i izložbe pod nazivom "Bili smo prvi, a ostali zadnji". Zaista, policjija je bila prva na crti bojišta, od Prevlake sve do Zagore i do granice s Crnom Gorom. I zbilja smo ostali zadnji u obrani. I tijekom primirja, dok su bili promatrači EU, incidenata je bilo. Sve smo izdržali. Povukli smo se krajem prosinca '91., među posljednjima. "I kad se priča o ulogama i dopinosu u Domovinskom ratu, i tu smo na zadnjem mjestu", kaže Ante, prijsećajući se, kako je po izlasku iz bolnice nakon što je bio ranjen, pošao u Konavle tražiti svoju obitelj, no namjesto kod kuće, našao je suprugu i svoje troje male djece u sobi jednoga hotela, bez koje su nedugo potom ostali nakon što je taj hotel pogodila granata. Sjeća se i da su u Dubrovnik često dolazili pripadnici legendarnih "Šiminih anđela pakla".

"O, da, Slavonci su nam puno pomogli u otporu neprijatelju i obrani našeg Dubrovnika", kaže Ante.

Inače, ova se likovno literarna večer Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije u Slavonskom Brodu održava već osmu godinu. Ove je godine dobila i nacionlani predznak, uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja i nacionalne Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije RH. "Njome želimo raskrinkati stereotipe o hrvatskim braniteljima kao neradnicima, koji danas više nikome ne služe. No, mnogo od njih su vrsni umjetncii koji svojim živopisnim slikama i pjesmama domoljubnog sadržaja svjedoče što su sve prošli u obrani Domovine. Ovaj je događaj zaprvao nastavak naše tradicionalne likovne kolonije "Boje Hrvatske nikada ne blijede". Sve ima u humanitarni predznak. Prihod od aukcije naših umjetničkih radova darujemo preko Udruge sv. Dominik Savio iz Slavonskog Broda Odjelu za pedijatriju brodske Opće bolnice i za naše najmlađe pacijente. Spajamo ugodno s korisnim i tako zajednici pokazujemo kako hrvatski branitelji još nešto znače ovom društvu", rekao je Vlatko Krznarić, predsjednik županijske organizacije UHBDRP Brodsko-posavske županije.

Program 8. Likovno-literarne večeri hrvatskih branitelja u Gradskoj knjižnici vodio je Krešimir Šimić, sin poginulog hrvatskog branitelja i pripadnik Interventne jedinice policije PU brodsko-posavske, a sviranjem i pjevanjem obogatili su Muška pjevačka skupina "Veseli Šokci" i tamburaški sastav "Bećari".

Izvor: BRODPORTAL — Autor: Ivica Vlašić — Fotografije: Josip Lukač

Brodportal 01

Brodportal 02

Brodportal 03

Brodportal 04

Brodportal 05

Brodportal 06

Brodportal 07

Brodportal 08

Brodportal 09

Brodportal 10

Povratak na naslovnicu