Pakrac 2024 01U Pakracu je 2. ožujka 2024.g. održano središnje obilježavanje 33. obljetnice početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj.

Svečanost je započela u župnoj crkvi Uznesenja Blažene djevice Marije svetom misom za sve one poginule i preminule hrvatske branitelje koji su svoje živote i mladost utkali u temelje današnje države, a koju je predvodio kanonik Josip Krpeljević.

Nakon misnog slavlja oformljen je "Mimohod pobjednika" kojeg su sačinjavali predstavnici policije, povijesnih postrojbi, pripadnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Pakraca i Lipika, ali i čitave Hrvatske, kao i predstavnici državnih, županijskih i lokalnih vlasti, zajedno s prisutnim građanima. Ove je godine po prvi puta prisustvovala Počasna hodska straža, povijesna postrojba iz zapadne Češke, iz mjesta Postrekov, prijatelja Grada Pakraca.

Mimohod, u sklopu kojeg je nošena i razvijena velika hrvatska zastava se kretao Ulicom braće Radića do Trga 76. bataljuna, a zatim Ulicom Gojka Šuška, potom Bolničkom ulicom te Ulicom Matice hrvatske sve do Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima smještenom na Trgu bana Josipa Jelačića.

Sjećanje na heroje koji su u temelje slobodne Hrvatske ugradili svoje živote

Vijence su prvi položili predstavnici obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, ali i sudionici ovih događanja iz ožujka 1991. godine. Vijenac je položilo i izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno izaslanikom i saborskim zastupnikom Antom Deurom te pakračkom gradonačelnicom i saborskom zastupnicom Anamarijom Blažević, kao i predsjednikom HVIDR-e, saborskim zastupnikom Josipom Đakićem te saborskim zastupnikom Željkom Sačićem. U ime Predsjednika Vlade Republike Hrvatske vijenac je položio Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja. Također, počast poginulim hrvatskim braniteljima odalo je izaslanstvo Požeško-slavonske županije na čelu sa županicom Antonijom Jozić, njezinim zamjenikom Ferdinandom Trohom i predsjednikom županijske skupštine te gradonačelnikom Lipika Vinkom Kasanom. Počast je odalo i zajedničko izaslanstvo gradova Pakraca, Lipika te ostalih prijateljskih gradova i općina.

Pakrac 2024 02Svečani program obilježavanja 33. obljetnice početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj održan je u Hrvatskom domu "Dr. Franjo Tuđman", a započeo je hrvatskom himnom u izvedbi policijske klape "Sveti Mihovil" iz Splita. Nastavljen je govorima uvaženih uzvanika koji su se obratili okupljenim braniteljima, sudionicima događanja iz ožujka 1991., predstavnicima HV-a i MUP-a te predstavnicima državnih institucija i čelnicima lokalne i područne samouprave.

U ime domaćina i organizatora ovog obilježavanje skupu se prva obratila pakračka gradonačelnica i saborska zastupnica Anamarija Blažević.

"Danas je Pakrac Hrvatska u malom!", naglasila je Anamarija Blažević na početku svojeg obraćanja, izrazivši pri tome ponos što je gradonačelnica Pakraca, grada pobjede, pozdravivši prisutne u svoje ime, ali i u ime požeško-slavonske županice Antonije Jozić.

Pakrac 2024 03Veliki broj sudionika, kao i svih onih koji su prethodno sudjelovali u svetoj misi pokazuje zajedništvo i to je ono čemu svi trebamo težiti, kazala je gradonačelnica. Pri tome je istaknula kako nam kao primjer zajedništva mogu poslužiti svi oni koji su 1991. godine uzduž Republike Hrvatske branili svoje domove i svoje obitelji.

"Pakrac nije samo grad Pakračana, nego i svih onih koji su ovdje proveli sve ono vrijeme do 1995. godine i vojno redarstvene akcije Bljesak.", naglasila je gradonačelnica, poručivši i ovom prigodom sudionicima tih zbivanja da pišu, pričaju i prenose na mlađe generacije istinu o Domovinskom ratu, kako bi se znalo tko je bio žrtva, a tko agresor.

Ona je zahvalila braniteljskoj populaciji na svemu učinjenom u obrani naše domovine i što cijene svaku žrtvu, a zahvalila je i ministru branitelja Tomi Medvedu na izuzetnim naporima u pronalasku nestalih osoba.

U ime sudionika događanja 1. i 2. ožujka 1991. obratio se Zvonko Dumančić, predsjednik Udruge dragovoljaca Posebne jedinice policije "Pionirski grad 90.". On je izrazio ponos svih sudionika, napose pripadnika hrvatske policije, koji su tih dana sudjelovali u pobjedonosnim trenucima stvaranja Republike Hrvatske.

Pakrac 2024 04Hrvatski branitelji su temeljni kamen samostalne i suverene Republike Hrvatske

"Već 33 godine mnoge od nas veže prijateljstvo s Gradom Pakracom. To je bilo vrijeme početka velikosrpske Miloševićeve agresije na Republiku Hrvatsku, vrijeme početka Domovinskog rata. Te snažne snage MUP-a, kako su nas tada nazivali, zapravo su bile angažirane ovdje u Pakracu s gotovo svim svojim kapacitetima, s jasnim ciljem zaustavljanja postupanja koje se danas u svijetu jako dobro prepoznaje kao teroristički čin, napadom na legalne institucije Republike Hrvatske. Odgovor je bio upravo onakav kakav je trebao biti. Stoga me neizmjerno raduje, 33 godine kasnije, ovdje, u koloni pobjednika kroz Grad Pakrac, vidjeti prijatelje koji su i tada, kao i danas, bili ovdje." – rekao je izaslanik predsjednika hrvatske Vlade, njezin potpredsjednik i ministar branitelja, Tomo Medved, ističući da danas u Pakracu ne slavimo rat, nego iskazujemo poštovanje ljudima koji su u najključnijim i najtežim trenucima naše novije povijesti preuzeli odgovornost u obrani domovine.

On je dodao kako je upravo hrvatska policija preuzela prvi udar uslijed velikosrpske agresije na Hrvatsku i omogućila vrijeme za osnivanje Zbora narodne garde (ZNG-a), Hrvatske vojske te u konačnici pobjedu u Domovinskom ratu. Stoga su, kako je naglasio, hrvatski branitelji temeljni kamen samostalne i suverene Republike Hrvatske.

Pakrac 2024 05Najava osnivanja Braniteljskog centra u Pakracu

Ministar Medved ovom je prigodom najavio osnivanje Braniteljskog centra u Pakracu za trajni boravak hrvatskih branitelja, kao znak zahvale za silna pretrpljena razaranja i velike ljudske i materijalne žrtve, čiji bi obrisi do iduće obljetnice trebali itekako biti vidljivi.

"U proteklih nekoliko godina započeli smo proces izgradnje veteranskih centara, kao domova hrvatskih branitelja. Nakon Lipika, pri čemu se zahvaljujem gradonačelniku Lipika na suradnji svih ovih godina, uspostavili smo, izgradili te opremili centre u Šibeniku, Sinju, Daruvaru i Petrinji, a sad nam slijedi i širenje te mreže izgradnjom novog Veteranskog centra u Virovitici." – rekao je ministar, izrazivši nužnost izgradnje ovih ustanova činjenicom što je braniteljska populacija u potrebi poboljšanja kvalitete zdravlja. To je samo dio mjera koje provodi hrvatska Vlada u odnosu prema hrvatskim braniteljima, uključujući i preventivne zdravstvene preglede.

Pakrac 2024 06Ministar je svoj govor zaključio ističući činjenicu da su hrvatski branitelji pobjednici, čija je najveća snaga zajedništvo koje je itekako vidljivo i ovdje u Pakracu, naglašavajući kako to zajedništvo treba čuvati, međusobno se poštivati i uvažavati.

Spomenuo je i najbolniju ranu, kao posljedicu velikosrpske agresije, naše nestale. Stoga je istaknuo kako se ulažu ogromni napori u pronalazak i rješavanje sudbina svih nestalih, među kojima je i hrvatski mirotvorac i mučenik, dr. Ivan Šreter.

Današnji događaj izvedbama hrvatskim domoljubnih pjesama uveličao je je Đani Stipaničev, u pratnji Ante Eterovića na klaviru. Također, bili su tu i članovi zbora "Pakrački klinci" koji su u pratnji Policijske klape "Sveti Mihovil" izveli pjesmu "Pakrac – taj mali grad". Pjesmu je napisala učiteljica Anita Domitrović, uglazbila učiteljica Irena Bačić, na prijedlog vjeroučiteljice Marine Stipić. Nedavno je za pjesmu snimljen i spot pod pokroviteljstvom Udruge djece branitelja Domovinskog rata Pakrac-Lipik, a spot je emitiran na Dječjoj televiziji. Zbor učenika Osnovne škole braće Radića Pakrac na klaviru je pratio Željko Kiš.

Izvor: COMPAS

Pakrac 2024 07

Pakrac 2024 08

Pakrac 2024 09

Pakrac 2024 10

Pakrac 2024 11

Pakrac 2024 12

Pakrac 2024 13

Pakrac 2024 15

Pakrac 2024 16

Pakrac 2024 17

Pakrac 2024 18

Pakrac 2024 19

Pakrac 2024 20

Pakrac 2024 21

Pakrac 2024 22

Povratak na naslovnicu