Borovo 2024 01Predstavnici udruga članica Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske predvođeni svojim predsjednikom Marijanom Smernićem nazočili su u Borovu na obilježavanju 33. obljetnice stradavanja dvanaestorice hrvatskih redarstvenika

Na današnji dan vratili smo se u povijest, prije 33 godine, kada su pripadnici srpskih paravojnih postrojbi ubili i masakrirali dvanaest hrvatskih policajaca: Stipana Bošnjaka (1955.), Antuna Grbavca (1961.), Josipa Culeja (1966.), Mladena Šarića (1965.), Zdenka Pericu (1965.), Zorana Grašića (1969.), Ivicu Vučića (1961.), Luku Crnkovića (1970.), Marinka Petrušića (1966.), Janka Čovića (1965.), Željka Hralu (1968.), Mladena Čatića (1971.) i ranili još 26 hrvatskih policajaca.

Tim povodom, izaslanstva obitelji poginulih redarstvenika, državna izaslanstva, izaslanstva udruga te izaslanstva tijela lokalnih i regionalnih jedinica i policijski službenici okupili su se danas u Borovu kako bi časno, dostojanstveno i s dužnim pijetetom odali počast njihovim žrtvama.

Svečanost obilježavanja 33. obljetnice mučkog stradavanja dvanaestorice hrvatskih redarstvenika započela je ceremonijom podizanja hrvatskog stijega uz padobranski skok pripadnika ATJ Lučko i intoniranje himne Republike Hrvatske kod dvanaest čempresa na ulazu u Borovo.

Okupljeni su potom mimohodom krenuli prema Spomen obilježju poginulim redarstvenicima ulicom Dvanaest hrvatskih redarstvenika predvođeni stijegom Republike Hrvatske, policijskim i ratnim zastavama te slikama poginulih redarstvenika.

Pred Spomen obilježjem poginulim redarstvenicima vijence su položili i svijeće zapalili članovi obitelji dvanaestorice poginulih hrvatskih redarstvenika zajedno sa sudionicima akcije iz Udruge hrvatskih branitelja „Dvanaest redarstvenika“, Udruge „Prvi hrvatski redarstvenik“, Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata Vinkovci, Udruge specijalne policije Domovinskog rata Delta iz Županje, Udruge specijalne policije Domovinskog rata Republike Hrvatske, Udruge policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata Vukovar, Koordinacije braniteljskih stradalničkih udruga iz Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije te Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije RH.

U ime Sabora Republike Hrvatske počast je polaganjem vijenca odao Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora s izaslanstvom. Vijenac u ime Vlade Republike Hrvatske položili su Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, Ivan Anušić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane, Špiro Janović, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda te Nikola Milina, glavni ravnatelj policije sa suradnicima iz Ravnateljstva policije i policijskih uprava među kojima i načelnik Policijske uprave vukovarsko-srijemske Ante Zovak.

Počast polaganjem vijenca odali su i Damir Dekanić, župan Vukovarsko-srijemske županije, Mato Lukić, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Osječko – baranjske županije Osječko-baranjske županije, Ivan Penava, gradonačelnik Grada Vukovara, Ivan Bosančić, gradonačelnik Grada Vinkovaca i Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka, sa svojim izaslanstvima, te članovi Hrvatskog generalskog zbora na čelu s general-pukovnikom Mladenom Kruljac, kao i brojni drugi okupljeni članovi braniteljskih udruga i građani.

Uslijedio je svečani program komemoracije – čitanje povjesnice i imena poginulih hrvatskih policajaca, glazbeno-dramski recital „Domovini i Ljubavi“ u izvedbi polaznika Policijske škole „Josip Jović“ uz glazbenu pratnju Ivane Medić i Roberta Adamćeka -umjetnika Hrvatskog narodnog kazališta Osijek te molitva za poginule hrvatske redarstvenike koju je predvodio vlč. Frano Musić, Biskupski vikar za pastoral u MUP-u.

Božinović: Inzistiramo da ovakvi događaji, koji su bitno odredili budućnost naše države, nikako ne padnu u zaborav

Nakon svečanog programa, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u svom obraćanju medijima osvrnuo se na značaj hrvatske policije u Domovinskom ratu i kontinuirani angažman da taj značaj ne padne u zaborav rekavši:

„Trideset i tri godine su protekle od događaja koji je zapravo označio početak oružanih sukoba, odnosno napada, agresije na Republiku Hrvatsku. Dvanaest hrvatskih redarstvenika je na današnji dan prije 33 godine ubijeno u jednom od najokrutnijih, najpodmuklijih i najsvirepijih zločina tijekom cijelog Domovinskog rata. Znamo što je bilo na Plitvicama, tamo je također poginuo hrvatski redarstvenik Josip Jović. Danas smo se sjetili i Franka Lisica, koji je na današnji dan također položio svoj život. Sve su to bili hrvatski redarstvenici, kao jedina organizirana snaga koja je na početku agresije zapravo pružala otpor velikosrpskoj najezdi. Ono na čemu inzistiramo iz godine u godinu, a siguran sam da mnogi među vama mogu tome posvjedočiti, to je da ovakvi događaji, koji su bitno odredili budućnost naše države, nikako ne padnu u zaborav. Vidjeli ste da već nekoliko godina u naš program uključujemo i naše polaznike srednje policijske škole, ali i pripadnike škole Josip Jović Policijske akademije MUP-a Hrvatske jer, osim onih stručnih znanja koje trebaju naučiti policajci, stavljamo važan naglasak na to da naši budući policijski službenici znaju kako je i u kakvim uvjetima nastala hrvatska policija, pogotovo dok još imamo žive svjedoke tih najvažnijih događaja iz Domovinskog rata u kojima je sudjelovala hrvatska policija, a sudjelovala je od prvih akcija do završnih operacija Bljeska i Oluje. Da zapravo čuju od živih svjedoka kako je to sve izgledalo i na tome ćemo i nadalje inzistirati. Meni je osobito drago vidjeti iz godine u godinu ovoliki broj ljudi pripadnika braniteljske populacije, naravno i obitelji poginulih, kojima smo i ovom prilikom izrazili sućut i potporu u svemu onome što su proživjeli u posljednje 33 godine i nastavit ćemo tim putem.“

Svečano obilježavanje nastavljeno je u Vinkovcima misom zadušnicom za poginule redarstvenike u crkvi Sv. Euzebija i Poliona, također pod vodstvom vlč. Frane Musića.

U završnom dijelu programa, na Trgu bana Josipa Šokčevića u Vinkovcima dočekani su sudionici memorijalne atletske cestovne utrke „12 kilometara za 12 redarstvenika“, u kojoj su sudjelovali hrvatski policajci i vojnici, članovi sportskih udruga i građani.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina, zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Franjo Orešković i zamjenik načelnika Policijske uprave vukovarsko-srijemske Ivan Groznica najboljim sudionicima su dodijelili medalje.

Najbolji predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova u muškoj kategoriji bili su Marko Sambol, Franjo Ileković i Krešimir Knežević, dok su u ženskoj kategoriji najbolje bile Magdalena Oršić, Silvana Kljufas i Antonija Jakovljević.

Najbrži predstavnici hrvatske vojske bili su Ivan Drljepan, Stipo Đelatović i Marko Pavlović.

Na utrci su sudjelovali i građani, a medalje su u muškoj kategoriji osvojili Ivan Bičanić, Bojan Jendričko i Miroslav Varžić, dok su u ženskoj kategoriji medalje uručene Mandi Orkić, Niki Markić i Marini Bajs Pribisalić.

U sklopu obilježavanja Memorijala dvanaest redarstvenika, našim hrabrim vitezovima u čast, Policijska uprava vukovarsko-srijemska, udruge i športski klubovi organizirale su razne sportske aktivnosti i akciju dobrovoljnog darivanja krvi za djelatnike uprave, koje će se održati tijekom svibnja.

Foto: STJEPAN ZEC

Borovo 2024 02

Borovo 2024 03

Borovo 2024 04

Borovo 2024 05

Borovo 2024 06

Borovo 2024 15

Borovo 2024 07

Borovo 2024 08

Borovo 2024 09

Borovo 2024 10

Borovo 2024 11

Borovo 2024 12

Borovo 2024 13

Borovo 2024 14

Borovo 2024 01

Povratak na naslovnicu