Veterani 1Zagreb, 29. ožujka 2017. – Na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) sinoć je obilježena dvadeseta godišnjica emitiranja emisije Veterani mira, namijenjene hrvatskim braniteljima, stradalnicima Domovinskoga rata i pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske. Skup je održan u radijskome koncertnom studiju Zvonimir Bajsić, a odazvali su se brojni uzvanici iz redova braniteljskih udruga, izaslanici Ministarstva obrane i Ministarstva hrvatskih branitelja, predstavnici Hrvatskoga generalskog zbora, Odbora za ratne veterane Hrvatskoga sabora, ravnatelji Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskoga rata i Hrvatskoga instituta za povijest, ekipa emisije te brojni drugi uzvanici.

Uvodnu je riječ održao ravnatelj Poslovne jedinice Produkcija Hrvatske radiotelevizije Jozo Barišić, koji je govorio uime glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Kazimira Bačića. „Svjesni smo koliko ova emisija znači stradalnicima, obiteljima poginulih, nestalih i zatočenih, civilnim žrtvama rata te svima koji su povezani s obranom domovine. Hrvatska je radiotelevizija sa svojim novinarima dala velik doprinos u obrani Republike Hrvatske širenjem istine o Domovinskome ratu te emitiranjem programa bez prestanka i u danima kad je bilo najteže“, istaknuo je Barišić. Dodao je da je zadaća Hrvatske radiotelevizije i doprinos u očuvanju spomena na Domovinski rat, nastavku širenja svjedočanstava o onima koji su branili i stvarali državu te pomoć cjelokupnoj braniteljskoj i stradalničkoj populaciji putem specijaliziranih sadržaja kao što je emisija Veterani mira.

Emisiju od 1997. godine vodi urednica Marija Miličević, koja je, govoreći o njezinu pokretanju, ustvrdila kako je Hrvatska radiotelevizija prepoznala potrebu pristupanja dijelu populacije koja je nastala nakon Domovinskoga rata te obradi tema povezanih s braniteljima.

„Emisije Veterani mira, Meta i Zajedno u ratu, zajedno u miru pokušale su odgovoriti na brojna pitanja braniteljske i stradalničke populacije. Postavljali smo pitanja, tražili odgovore, odlazili na terene i osluškivali što muči tu posebnu populaciju“, izjavila je Marija Miličević dodajući kako se nada da su tijekom prvih dvadeset godina emitiranja pogodili ono što je bitno za branitelje. O važnosti emisije govori i njezina gledanost. Naime, u prosjeku je svake subote prati približno 200 000 gledatelja.

Nazočnima se obratio i državni tajnik u Ministarstvu obrane Tomislav Ivić, koji je pozdravio sve okupljene uime potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane Damira Krstičevića.

„Ova je emisija odigrala važnu ulogu u senzibiliziranju hrvatske javnosti za probleme i problematiku hrvatskih branitelja sagledavajući je iz različitih aspekata, što je često rezultiralo i kvalitetnim zakonskim rješenjima problema branitelja“, naglasio je Tomislav Ivić. Dodao je kako je najvažnija vrijednost emisije očuvanje sjećanja na znane i neznane junake koji su svojim životima stvarali neovisnu i suverenu Hrvatsku.

Ekipi emisije zahvalio je i ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskoga rata Ante Nazor na njihovu zanimanju za rad Centra koji je svojom djelatnošću posvećen prikupljanju, sređivanju i čuvanju arhivskoga gradiva iz Domovinskoga rata te njegovoj obradi.

Emisija Veterani mira emitira se svake subote na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) s početkom u 12.25, a moguće ju je pratiti i na mobilnim uređajima, tabletima i računalima s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Na svečanosti obilježavanja dvadesete godišnjica emitiranja emisije Veterani mira, nazočio je Marijan Smernić, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata Republike Hrvatske.

Veterani 2

Veterani 3

Veterani 4

Veterani 5

Izvor: HRT

{backbutton}