hostgator best coupon code

U Vukovaru otkriveno spomen obilježje poginulim i nestalim hrvatskim policajcima tijekom obrane herojskog grada Vukovara

Kreirano: 28. Rujan 2017.

vukovar 2017 156Dan hrvatske policije obilježen je u Vukovaru 28. rujna 2017., komemorativnim skupom sjećanja, mimohodom i otkrivanjem spomen obilježja poginulim i nestalim hrvatskim policajcima s područja cijele Republike Hrvatske, koji dadoše svoje mlade živote tijekom Domovinskog rata u obrani herojskog grada Vukovara 1991. godine.

Obilježavanje su organizirali Udruga policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata Vukovar, predvođena predsjednikom Matom Dudićem i Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović uz potporu Ministarstva obrane i Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske, te Grada Vukovara.

Komemorativni skup sjećanja za smrtno stradale i nestale policajce MUP-a Republike Hrvatske u Domovinskom ratu tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku i obrane Vukovara 1991. godine održan je u svrhu promicanja vrijednosti njihova djela, herojstva i žrtve te nemjerljiv značaj koji su imali u Domovinskom ratu. U Vukovaru je 1991. poginulo ili nestalo 97 policajaca iz cijele Hrvatske. Na spomen obilježju su zlatnim slovima uklesana imena svih 97 poginulih policajaca: 61 iz Policijske uprave Vukovarsko-srijemske, 15 iz Policijske uprave Varaždinske, 11 iz Policijske uprave Međimurske, 6 iz Policijske uprave Brodsko-posavske i 4 iz Antiterorističke jedinice Lučko.

„Danas smo se odužili 97-orici pripadnika policije, branitelja Hrvatske i Vukovara koji su predugo čekali na svoj spomenik za sve ono što su učinili kao pripadnici policije, kao prve snage neovisne Republike Hrvatske koja je imala tu moć i organizaciju da se suprotstavi agresiji. Danas smo zato ovdje bili u najjačem sastavu Policije – kompletno Ravnateljstvo s načelnicima svih policijskih uprava te smo pri tome pokazali jedinstvo svih sastavnica državne vlasti, institucija, braniteljskih udruga i obitelji poginulih kojima smo na dostojanstven način odali počast za njihovu žrtvu koja je nemjerljiva," rekao je ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović.

Nakon komemorativnog skupa, sudionici su u mimohodu došli do spomen obilježja izgrađenog u Županijskoj ulici ispred zgrade Općinskog i Županijskog suda, gdje je za vrijeme Domovinskog rata bila Policijska uprava Vukovar iz koje su mnogi policajci odlazili u obranu Vukovara, a oni čija su imena uklesana na spomen obilježju, i u smrt.

Spomen obilježje otkrili su članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih policajaca te su polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odali počast svojim poginulim, ubijenim i nestalim članovima obitelji. Obilježavanju su se odazvali mnogi uvaženi gosti koji su na Dan hrvatske policije odlučili odati počast i položiti vijence kod tek otkrivenog spomen obilježja. Zajednički su vijenac tako položili izaslanik predsjednice Republike Hrvatske general Mladen Markač, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Stevo Culej te izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović.

Vijence su također položila izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije, te izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije predvođeno zamjenikom župana Ivanom Celjakom, predstavnici Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije RH u sastavu: predsjednik Marijan Smernić, Ivo Gjaić, Darko Mikolin i Vlatko Krznarić, te mnogobrojni predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Molitvu za sve poginule hrvatske policajce vodio je fra Josip Poleto iz Župe sv. Filipa i Jakova kojemu su se svojim zagovorom pridružili fra Slavko Milić iz Župe sv. Josipa Radnika i vlč. Dejan Čaplar iz Župe Kraljice mučenika.

NA VRH